Finalisten

De finalisten van de bright ideas challenge 2018/2019 zijn bekend! Uit inzendingen van bijna 34.000 basisschool leerlingen uit heel Nederland heeft een jury 15 finalisten geselecteerd. Per thema (Energie, Water en Voedsel) dingen 5 ideeën mee naar de nationale titel. De 3 winnaars worden tijdens het finale evenement op donderdag 23 mei bekend gemaakt. Bekijk hieronder de finalisten per thema:

Finalisten 2018/2019

Finalisten thema "Energie"

Energie

De Heijkant

Team: Smartkids!

Idee: Electrolamp

Team Smartkids! uit groep 8JG van De Heijcant hebben de Electrolamp bedacht. Deze slimme lantaarnpaal is verbonden met sensoren die onder de wegen zijn geplaatst, zo wordt er veel energie bespaard.

Energie

Amalia-Astroschool

Team: ES (EnergieStoep)

Idee: ES (Energiestoep)

Dit team uit groep 7b van de Amalia-Astroschool bedacht de ES, oftewel de EnergieStoep. Deze stoeptegels wekken energie op door de bewegingen van mensen. De elektriciteit wordt doorgestuurd naar de lantaarn. ’s Nachts brandt de lantaarn op de opgewekte stroom. Ook heeft de lantaarn zonnepanelen voor als er te weinig stroom is opgewekt door beweging.

Energie

OBS De Drift

Team: De Beja's

Idee: De Driedubbele Windmolen

De Beja’s uit groep 7/8 van OBS De Drift hebben De Driedubbele Windmolen ontworpen. Deze windmolen heeft zonnepanelen en een ventilator die CO2 opzuigt. De CO2 wordt omgezet in brandstof.

Energie

De Wilgenburg

Team: Groep 7

Idee: Zonneflex

De leerlingen uit groep 7 van De Wilgenburg bedachten de Zonneflex. De Zonneflex is een luxaflex die energie opvangt van zonnestralen. Aan de luxaflex zit een accu verbonden, deze kan vervangen worden als de accu vol is.

Energie

Julianaschool

Team: De Giga Goofy's

Idee: De Goofypaal

De Giga Goofy’s uit groep 8d van de Julianaschool bedachten de Goofypaal. De palen staan in zee en zetten zout water om in energie. De energie wordt gebruikt om auto’s te laten rijden en voorzien huizen van stroom.

Finalisten thema "Water"

Water

Basisschool Het Mozaïek

Team: De B.A.T.

Idee: Z.W.Z.-buis (ZoutWaterZuivering).

Team De B.A.T. uit de plusklas van basisschool Het Mozaïek heeft de Z.W.Z.-buis bedacht. Deze buis haalt water uit de zee en kookt en filtert het, zodat er drinkwater getapt kan worden in landen met zoetwaterschaarste. De buis werkt op zonne-energie.

Water

Don Boscoschool

Team: The Technokinders

Idee: Project Clean Water

Team The Technokinders uit groep 8 van de Don Boscoschool ontwierp “Project Clean Water”. Het team plaatst 50.000 zonnepanelen in de Sahara. De opgewekte stroom wordt gebruikt om water te zuiveren. Dit water gaat naar douches waar je 5 minuten onder kan staan, de rest van het water is drinkwater.

Water

Pius X

Team: Extreem Unikitty's

Idee: Het Regenvangende Huis

Team Extreem Unikitty’s groep 7 van Pius X heeft Het Regenvangende Huis ontworpen. Regenwater wordt opgevangen via het holle dak en wordt via twee kanten afgevoerd. Het schone water wordt bewaard en het vieze water gaat naar de wc, dit wordt aangestuurd door zonnepanelen.

Water

Koningin Wilhelminaschool

Team: The Watertile

Idee: The Watertile

Dit team uit de verrijkingsgroep van de Koningin Wilhelminaschool heeft The Watertile ontworpen. Deze tegel vangt regenwater op en filtert en vervoert het. Er zit ook een schoonmaakauto bij, die één keer per maand alle zeefjes langsgaat.

Water

St. Jozefschool

Team: Redders in Nood

Idee: Plasticsnaaier

Team Redders in Nood uit groep 7b van de St. Jozefschool heeft de Plasticsnaaier bedacht. Dit is een boot die op wind- en zonne-energie vaart. Plastic wordt uit het water gehaald door een robothaai en een magneet aan de onderkant van de boot. Het plastic wordt in het ruim van de boot verwerkt.

Finalisten thema "Voedsel"

Voedsel

Koninging Beatrixschool

Team: The Masters

Idee: The Future Farm

Team The Masters uit groep 7a van de Koningin Beatrixschool bedacht The Future Farm, een geautomatiseerde boerderijflat die windenergie opwekt. De windenergie wordt gebruikt om het hele productieproces van stroom te voorzien.

Voedsel

Juliana van Stolberg

Team: #Teamgenies

Idee: De Schimmelverwijderaar

Team #Teamgenies uit groep 7 van de Juliana van Stolbergschool heeft De Schimmelverwijderaar bedacht. Hiermee worden schimmels met lazers verwijderd.

Voedsel

Groen van Prinstererschool

Team: I’mpossible

Idee: Voedselverspilling Tegengaan

Team I’mpossible uit groep 7/8 van de Groen van Prinstererschool gaat voedselverspilling tegen door middel van drones! De drones werken als TomTom, zo kan je efficiënt bestellen en kan het overige eten verdeeld worden over de armen.

Voedsel

Julianaschool

Team: :)

Idee: De Oliemaker 4000

Team :) uit groep 8d van de Julianaschool heeft De Oliemaker 4000 bedacht. Je eten gooi je in de machine en de machine filtert het goede eten eruit, om daklozen te helpen. De producten die over de datum zijn worden omgezet in olie en naar de tankstations gebracht.

Voedsel

De Twaalfruiter

Team: De Aardbeien

Idee: Roof Garden

Team De Aardbeien uit levelstudio 2 van de Twaalfruiter hebben de Roof Garden bedacht: een tuin op je dak. De gewassen worden door een robot geoogst en gaan via een buis je koelkast in. En als je resten hebt wordt het opgeslagen en ingevroren.

Top