De winnaars

Dit zijn de winnende ideeën van 2017/2018. De jury kiest de 3 landelijke winnaars. De prijsuitreiking is tijdens het Generation Discover festival. Kom je ook?

Winnende ideeën 2017/2018

Winnaars regio zuidwest

Voedsel

Dr. De Visserschool

Team: AlleMAAL

Idee: Tukabij

Leerlingen van basisschool Dr. De Visserschool uit Breda bedachten De Tukabij, een kas waarin op duurzame wijze door middel van bijenbestuiving eten wordt verbouwd.

Energie

Gevers deutz terwee

Team: De Versleten Professoren

Idee: Ultra tennisracket

Een team van basisschool Gevers Deutz Terwee uit Oestgeest ontwierp een Ultra Tennisracket. Met de energie die je tijdens het tennissen opwekt kan je je telefoon opladen.

Water

CBS de Tamboerijn

Team: Coolkids

Idee: De Waterfabriek

Basisschoolleerlingen van CBS de Tamboerijn uit Gorinchem kwamen op het idee om met zonne-energie zeewater te zuiveren. Dit doen ze door zonnepanelen aan te brengen op een waterzuiveringsinstallatie die het water opwarmt tot wel 200⁰C.

Winnaars regio zuidoost

Voedsel

Basisschool De Startbaan

Team: The-five-smartest-kids

Idee: Dumpit 3000

Leerlingen van basisschool De Startbaan bedachten de Dumpit 3000, een openbare prullenbak met een ingebouwde vriezer. Voedselresten worden hier koel bewaard en gedoneerd aan mensen die extra eten goed kunnen gebruiken.

Energie

Bs. Leyenbroek

Team: Energizers

Idee: Een energie platform

Een team van basisschool Leyenbroek bedacht een multifunctioneel zelfvoorzienend olieplatform op zee, dat wind- en zonne-energie opwekt en water zuivert.

Water

Slingertouw

Team: Water robots

Idee: Waterrobots

Leerlingen van basisschool Slingertouw bedachten een waterrobot die regenwater opvangt en zuivert, maar ook de planten in de tuin water geeft.

Winnaars regio oost

Voedsel

Basisschool Drie-eenheid

Team: De gekke vijf

Idee: Akkers op zee

Leerlingen van basisschool de Drie Eenheid uit Oldenzaal kwamen op het idee om platformen met akkers op zee te bouwen, zo wordt er voedsel verbouwd met gezuiverd zeewater.

Energie

Schateiland

Team: Dreamteam

Idee: Verkleinde carbon engineering

Leerlingen van basisschool Schateiland uit Enschede bedachten een manier om uitlaatgas om te zetten in energie. Dit doen ze door een verkleinde carbon engineering op de uitlaat van een auto te plaatsen. De energie wordt opgeslagen in een accu onder de achterbank.

Water

Pastoor van Ars

Team: De Slimste Bright idea’s

Idee: De slimme boot

Een groepje leerlingen van basisschool Pastoor van Ars in Lichtenvoorde bedacht een slimme vuilnisboot. De vuilnisboot heeft kleine visnetten met ingebouwde camera’s, waardoor het vuil uit het water wordt gezeefd en zeedieren met rust worden gelaten.

Winnaars regio noordwest

Voedsel

CBS De Zonheuvel

Team: Smart FEF

Idee: Collect Food

Leerlingen van basisschool CBS De Zonheuvel uit Driebergen kwamen op het idee om met een mobiele app voedselverspilling tegen te gaan. Mensen uit de buurt kunnen tegen een kleine vergoeding voedselrestjes van anderen overnemen.

Energie

Paulusschool

Team: elibraabraa

Idee: Een broek die energie opwekt

Een team van de Paulusschool in Utrecht heeft een broek die energie opwekt door wrijving en beweging, via een oplader in je broekzak wordt je smartphone gelijk opgeladen.

Water

Kathedrale Koorschool

Team: De Rode Zon

Idee: Drupt & Druppel

Basisschoolleerlingen van de Utrechtse Kathedrale Koorschool ontwierpen een zweetpak en regenhoed. Zweet en regenwater worden opgevangen en gefilterd zodat je schoon water krijgt. Het schone drinkwater wordt in een rugzak opgeslagen. Zo wordt water op een efficiënte manier hergebruikt.

Winnaars regio noord

Voedsel

CBS de Fontein

Team: Tomatenkoppen

Idee: Etenbus

Leerlingen van CBS De Fontein uit Ten Boer bedachten De Etenbus. De bus haalt voedselresten op in dorpen en restaurants. Het voedsel wordt bewaard in de ingebouwde koelkast en naar mensen gebracht die het hard nodig hebben.

Energie

Penta Plus

Team: Save the World

Idee: Energiebesparende weg

Leerlingen van basisschool Penta Plus in Oldekerk bedachten een energiebesparende weg. De weg is gemaakt van zonnepanelen en bewegingssensoren zorgen ervoor dat de lantaarnpalen alleen aan staan als er verkeer is, zo wordt er energie bespaard.

Water

CBS De Regenboog

Team: Mensen die wat kunnen

Idee: Schokkend schoon water

Basisschoolleerlingen van CBS De Regenboog in Leens willen met zeewater energie op wekken via een ingewikkeld chemisch proces. Via een buis loopt het zoutwater uit de zee naar de energiecentrale waar het wordt omgezet in stroom.

VR headgear

De prijsuitreiking

De jury kiest de 3 landelijke winnaars, het publiek kan stemmen voor de publieksprijs. De winnaars nemen een mooie prijs mee naar huis. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens het Generation Discover festival op het Malieveld in Den Haag. Toegang is gratis!

Prijsuitreiking vorig jaar


Prijsuitreiking 2016/2017

Top